Перегляд Закону про люстрацію провокує загострення ситуації в Україні

КанівецьЯкщо закон «Про очищення влади» буде визнаний неконституційним – це відкриє шлюз на повернення у владні структури людей, які не мають права бути у владі. Про це в ефірі телеканалу «112» заявив народний депутат VII скликання Олег Канівець. 

Коментуючи розгляд Конституційним судом справи про конституційність окремих положень закону «Про очищення влади» напередодні місцевих виборів, Канівець висловив думку про те, що це є елементом політичних домовленостей. «Це робиться для того, щоб люди, які згідно цього закону, не мають права повертатися в правоохоронні чи виконавчі структури, отримали таку можливість», — переконаний Канівець.

«Комусь потрібно збурити суспільство і можливо навіть прийняти рішення про неконституційність цього закону саме напередодні місцевих виборів. Я вбачаю тут багато політичних речей. Діюча влада намагається сформувати широку коаліцію з Опозиційним блоком і іншими політичними силами, на кшталт, «Наш край» та інші. Я маю на увазі коаліцію на місцевих виборах. Бо якщо закон про люстрацію буде визнаний неконституційним, то відкриється шлюз на повернення в регіонах у владні структури людей, які не мають права бути у владі», — наголошує Канівець.

За словами політика, сьогодні Конституційний суд, розглядаючи справу про конституційність окремих положень закону про люстрацію, провокує загострення суспільно-політичної ситуації у країні. «Для чого потрібно було призначати цей розгляд, якщо півроку тому було домовлено про те, що КС не буде розглядати цей закон до розгляду Верховною Радою змін до цього закону, враховуючи і зауваження Венеціанської комісії? Зміни до закону про очищення влади (законопроект №2695) був зареєстрований у ВР у квітні цього року. Він включений у порядок денний 15 вересня. Після 15-го вересня відбулися лічені засідання Верховної Ради. І тут раптом, за декілька днів до місцевих виборів, Конституційному Суду пропекло провести своє засідання! Більше того, є заява Леоніда Ємця, що він був у голови Конституційного суду, де той обіцяв, що засідання перенесуть на 29 жовтня», — говорить Канівець. Нагадаємо, що саме Леонід Ємець, співавтор цього закону попросив навесні КС не розглядати цю справу, пообіцявши усунути спірні питання шляхом внесення депутатами змін до документа.

Політик наголошує на тому, що сьогодні суспільство є дуже заполітизованим: «Суспільство відчуває безкарність за злочини. І владі на це потрібно звертати увагу. Якщо закон «Про очищення влади» буде визнаний КС неконституційним – це може збурити суспільство».

 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?